סקר חדש: המודעות גברה – תנאי העבודה שופרו, אך עדיין כשליש מהשכירים מקבלים שכר שגוי
04/05/2014 חדשות
41.8% מהתלושים הם אינם תקינים בכל הקשור לימי חופשה ומחלה; בשנת 2014 רק כ- 75% מהמעסיקים הפרישו את הסכומים הנדרשים לגמל ופנסיה; ב- 2013 – 6.4% מהמעסיקים שילמו את שכרם של עובדיהם לא בזמן כשב- 2009 היה מדובר ב- 11.5%
בסוף שבוע האחרון העולם חגג את חג הפועלים ה- 1 במאי. הרחובות נצבעו באדום וגם כאן בישראל, כיכר רבין, כמנהגה, הפכה במוצאי שבת למוקד המשיכה המרכזי של פעילים למען זכויות אדם וכל מי שעתיד ילדיו חשוב לו. תחת הכרזות "שכר הדירה בתקרה – השכר ברצפה" דרשו בין היתר המפגינים להעלות את שכר המינימום במשק לפחות ל- 30 שקל לשעה – 5,580 שקל בחודש. זו הייתה יוזמתו של ח"כ דב חנין מחד"ש שהודיע במהלך המחאה כי כבר בשבועות הקרובים הוא צפוי להגיש את ההצעה לשולחן הכנסת.
אך בינתיים, עד שהממשלה תאשר את עליית השכר ועד שפעילי המאבק למען תנאי עבודה טובים יותר יפרשו מעיסוקם לאור האוטופיה החברתית שתשרה על ראשינו, כדאי בכל זאת לדעת שהתנאים של השכירים כן זוכים לשיפור. ביחס לשנים עברו הם השתפרו באופן משמעותי, אם כי הנושא עדיין טעון שיפור.
חברת עוקץ מערכות, העוסקת בפיתוח מערכות לחישוב שכר ומערכות נוכחות עובדים, ערכה סקר חדש שבא לבדוק את תנאי העבודה של השכירים בישראל. היא עיבדה 13,100 תלושי שכר של שכירים המועסקים ב- 324 חברות ובתי עסק ברחבי הארץ, מ- 7 ענפים במגזר הפרטי. הנתונים שהתקבלו הושוו לאלה שהתקבלו בסקר האחרון שערכה החברה ב- 2009. הפתעות גדולות לא היו. מה שכן היה ברור שמצבם של השכירים משתפר.
הפרשות לקרן הפנסיה
חוקי מגן מחייבים את המעסיקים להפריש לעובדיהם כספים לקרן פנסיה בהתאם לוותק ומדרגות השכר. אלא שלא כולם נשמעים להוראות החוק. בשנת 2014 רק כ- 75% מהמעסיקים הפרישו את הסכומים הנדרשים לגמל ופנסיה. ב- 2009 היה מדובר בכ- 40% בלבד.
רישום ימי חופשה ומחלה
רישום שעות נוכחות של העובדים, גם זה משהו שהמעסיקים מחויבים לבצע על פי חוק (תיקון 24 לחוק הגנת השכר משנת 2009), כולל רישום ימי חופשה ומחלות. אך גם כאן לא חסר "מעסיקים חאפרים" שאינם מקפידים על מחויבויותיהם וכתוצאה מכך חד וחלק – מלינים שכר. הסקר גילה כי 41.8% מהתלושים הם אינם תקינים בכל הקשור לימי חופשה ומחלה. כמו כן, בשנת 2014 כ- 2% מהמעסיקים ביצעו רישום לא מלא של שעות נוכחות. ב- 2009 היה מדובר ב- 70%. המספרים ירדו אך ברור שעדיין, לא מעט שכירים בישראל מקבלים תלוש משכורת שגוי – זאת אומרת המעסיק חייב להם כסף והם אינם מודעים לכם.
כפי שמסביר מרטין וילר, רכז תחום עובדי קבלן בעמותת קו לעובד: "רוב השכירים בישראל (העובדים השעתיים שמקבלים שכר לפי שעה) לא יודעים שהם זכאים לחופשה בשכר. המעסיק אומר להם אל תגיעו לעבודה, אבל הם לא מקבלים על כך יום חופש בתשלום, זה על חשבונם. בנוסף, חלק מהמעסיקים פודים את ימי החופשה בכסף - אף שזה לא תקין".
משכורות עם איחור
תופעה נוספת שקיבלה תשומת לב במחקר היא הלנת שכר. ב- 2013 – 6.4% מהמעסיקים שילמו את שכרם של עובדיהם לא בזמן. ב- 2009 היה מדובר ב- 11.5%. "במקרים רבים פשוט אין למעסיקים יכולת לשלם בזמן את המשכורת", מסביר עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות, "הבנקים חונקים את המשק עם מדיניות מתן אשראי בעייתית לעסקים, בעיקר הקטנים, בזמן שהם אמורים לעמוד בתנאים מחמירים מאוד שמציב המפקח על הבנקים. אין ספק שנדרש כאן שילוב ידיים וטיפול של כלל הגורמים".
גם פיצויי פרישה אינם משולמים כראוי
במקרה הזה בדק המחקר 2,905 תלושי משכורת של שכירים שפוטרו בין ה- 1 בינואר 2013 ל- 1 באפריל 2014 והשווה אותם לנתונים של 2007. בכל הקשור לפדיון חופש ב- 2014 רק 26.86% מהמעסיקים ביצעו תשלומים לא תקינים בזמן שב- 2007 אלה היו 50% מהמעסיקים. את דמי הבראה בצורה תקינה שילמו השנה רק כ- 75% מהמעסיקים וב- 2007 – 57%. תשלום פיצויי פיטורים במועד שילמו השנה רק כ- 75% מהמעסיקים וב- 2009 – כ- 50%.
מרטין וילר מציין: "בחברות קטנות למתן שירותים יש יותר תופעות של הפרת החוק, כי הן צריכות להרוויח ועושות זאת על חשבון העובדים. יש תחרות מאוד קשה במכרזים וההצעות שהחברות מגישות למזמיני השירותים מורידות את עלות ההעסקה של העובדים באמצעים שונים, פעמים רבות באמצעות אי תשלום שעות נוספות".