דף ראשי / מאמרים בנושא שכר עבודה

שלילת זכות לדמי חגים

הוכרע ע״י בית דין לעבודה כי אין זכות לעובד שעתי לדמי חגים, אם היקף משרתו לא נפגע, ואם בחר לעבוד בחג לא מתוך כורח.

שלילת זכות לדמי חגים

21/10/2018 מאמרים

שלילת זכות לדמי חגים.


עובד, שהועסק בשכר שעתי, תבע את מעסיקו, בין יתר זכויותיו, שלא קיבל כדין, לתשלום דמי חגים: הן עבור ימי חג, שלא העוסק בהם, למרות שעבד בסמוך לימי החגים, והן בימי חג, בהם כן הועסק במשמרות, שנקבעו לו לפי רצונו.
יצויין כי בימי חג, בהם הועסק העובד, שולם לו תגמול בשיעור 150% משכרו הרגיל.


בית הדין האזורי לעבודה בחיפה * התייחס להיקף העסקתו החלקי של העובד והחליט לגבי ימי חג, בהם לא עבד העובד, למעט חודש אחד, בו היקף משרתו יצא נמוך יותר מאשר בחודשים הרגילים (שאין בהם חגים), כי אין לשלם לו דמי חג, מאחר והיקף משרתו לא נפגע באותם החודשים.

לגבי ימי חג, בהם עבד העובד, קבעה כב' השופטת יפית מזרחי-לוי כי, בגלל שלעובד ניתנה האפשרות לבחור, האם לעבוד בימי החג או לא,  והוא העדיף לעבוד בימים אלו, לכן לדעתה לא מדובר כאן בעבודה מתוך כורח, ולכן העובד אינו זכאי לתשלום דמי חג לפי חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951.

למיטב הבנתנו, ההחלטה, שהתקבלה מהווה תקדים מצער לפריצת החוק, בו אין שום רמז המתנה את זכאותם של עובדים לתשלום דמי חג, בהיקף העסקתם אצל מעסיקיהם.

כמו כן,  השופטת הסבירה את מסקנתה לא לאשר תשלום דמי חגים לעובד, בכך  שהעסקתו "לא הייתה מתוך כורח". נראה כי ההחלטה עומדת בסתירה מהותית ממטרת החוק, המקנה לעובדים זכות לשהות בימי חג ולקבל בתמורה את שכר עבודתם הרגיל. החוק אינו מבחין בין נסיבות שונות המשפיעות על בחירתו של עובד להסכים לעבוד ביום חג או לא. הרי העובד לא היה בוחר לעבוד במשמרת חג, אילו לא היה קיים צורך בכך אצל המעסיק.

במקרה הנדון, כאשר מדובר בעובד שעתי, אשר הועסק במשרה חלקית ולא בימי עבודה קבועים, השופטת קיבלה את עמדתו של הנתבע, לפיה העובד אינו זכאי לדמי חג, מאחר והיקף משרתו לא נפגע. כל האבסורד של ההחלטה הזאת בכך, שאם הוא היה מועסק במשרה מלאה, אז בוודאי היה מקבל דמי חג, מאחר וימי חג משלימים את ימי/שעות העסקתו בחודש עד לתקן. זהו נהל הכנת השכר לעובדים שעתיים/יומיים. ואבחון של היקף המשרה לעובד שעתי יש לבדוק לא רק בחישוב ממוצע החודשי של שעות עבודתו, אלא גם בממוצע השבועי שלו, אחרי שמנטרלים את ימי המנוחה השבועית ואת ימי חג, הנופלים באותו שבוע.

יתרה מכך, בשבוע, בו ימי חג נופלים שלא בימי מנוחה, אם הועסק עובד שעתי בימי החג, הוא היה זכאי גם לתגמול בגין שעות  עבודה נוספות על-פי ערך שעה של יום מנוחה/חג.

בגלל שבתיק הנדון מדובר בעובד שעתי, המועסק במשרה חלקית, החליטה השופטת כי מספיק שקיבל את התגמול בשיעור 150% בגין עבודתו בחגים וכאמור שללה ממנו את זכאותו לדמי חג, לו זכאי כל עובד בשכר, אשר יום החג נופל במשמרתו הרגילה.

* סע"ש 48557-01-16, אלכסנדר מוסקלנקו נ' איל"ן - איגוד ישראלי לילדים נפגעים, פסק דין מיום 15.2.18

 

אינה לובין

מבקרת שכר "תלושדין"

מאמרים בנושא

27/05/2019 מאמרים

אי מתן מכתב הפסקת עבודה

כל עוד לעובד לא היה מכתב הפסקת עבודה ולא אישור המעסיק על ניצול מלוא ימי המחלה, לא היתה לו האפשרות לפנות למוסד לביטוח לאומי ולא לקרן פנסיה על מנת לקבל קצבת נכות עקב אי כושרו לעבודה

08/04/2019 מאמרים

דמי חגים בענף אפיה

בהתאם לצו ההרחבה בענף האפיה עובדים המועסקים בענף, זכאים לתשלום דמי חגים בעד 17 ימי חג לשנה

27/03/2019 מאמרים

שעות העבודה בערבי חגים *

ערב חג החל ביום שהעובד חייב לעבוד בו, יהיה יום העבודה של עובד במשרה מלאה קצר יותר בתשלום של יום מלא.